Almanya'da Eğitim Sistemı
Üniversiteler
Johannes Gutenberg Üniversitesi
Köklü bir geçmişe sahip olan JGU, Mainz şehrinde yer alıyor. 32.000 öğrencisi olan üniversite ayrıca çok sayıda uluslararası öğrenciyi de bünyesinde bulunduruyor. Kampüste uluslararası öğrenciler için danışmanlık sağlayan bir bölüm de bulunmaktadır. JGU 100'den fazla enstitü ve klinikten oluşmaktadır. Üniversite 2007 yılında Erasmus öğrenci değişimi programında ilk sırada yer aldı ve yine Erasmus Programı sayesinde Avrupa Kalite Mührü aldı.
Duisburg-Essen Üniversitesi
Duisburg ve Essen Üniversiteleri'nin birleşmesiyle kurulan bu okul birçok uluslararası öğrenciyi bünyesinde barındırıyor. Fakülteler; Eğitim Bilimleri,Kültür Bilimleri, Sosyal Bilimler, Ekonomi Bilimi, İşletme, Mühendislik,Tıp Fakültesi, Fizik, Kimya, Biyoloji ve Coğrafya Fakülteleri.
Köln Üniversitesi
Avrupa'nın en köklü üniversitelerinden biri olan Köln Üniversitesi Tıp, Hukuk, İşletme,Matematik Doğa Bilimleri gibi birçok fakülteye sahiptir. Ayrıca 2003'ten beri İstanbul Üniversitesi ile resmi ortaktır. Ekonomi alanında hem ulusal hem de uluslararası sıralamada en üst sıradadır.
Heidelberg Üniversitesi
Almanya'nın en eski üniversitesi olmakla birlikte şimdiye kadar Tıp,Kimya ve Fizik alanında toplamda 12 Nobel Ödülü almıştır. Okulun kampüsü şehrin tamamına yayılmıştır ve şehirde üniversiteye ait 3 ayrı hastane bulunmaktadır.
Göttingen Üniversitesi
Toplamda 13 farklı fakülteye sahip olan Göttingen Üniversitesi bünyesinde çok fazla uluslararası öğrenci bulunur. Şehirdeki Max Planck Enstitüsü ve Leibniz E. ile işbirliği içindedir. German Universities Excellence Initiative koordinasyon programının nitelikli üniversitelerinden birisidir. Kuruluşundan bu yana 45 tane Nobel Ödülü almıştır.
Berlin Humboldt Üniversitesi
Başkentin 4 üniversitesinden biridir. Almanya ve Avrupa'daki en güçlü araştırma üniversitelerinden biridir. 2020 yılına kadar 56 Nobel Ödülü kazanmış, Almanya'nın nitelikli üniversitelerinden biridir. Fakülteler; Hukuk, Tıp, Eğitim Bilimleri, Dil ve Edebiyat Fakültesi, İlahiyat, İktisat, Matematik ve Fen Bilimleri.
RWTH Aachen Üniversitesi
Almanya'nın en büyük teknik üniversitesidir. Özellikle Mühendislik ve Bilgisayar Bilimleri alanlarında ün yapmıştır. Mühendislik bölümlerinin yanı sıra birçok fakülteye sahiptir. Fakülteler; Mimarlık, Bilgisayar ve Doğa Bilimleri, Matematik, Felsefe, İktisat, Tıp, İnşaat Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Elektrik Mühendisliği ve Bilişim Teknolojisi, Ham Madde ve Malzeme Bilimi.
Münih Teknik Üniversitesi
Mühendislik ve Bilim Teknolojisi bölümlerinde dünyanın en iyi üniversitelerinden biri olan MTU, 165 farklı bölümü, 14 ayrı fakülteyi bünyesinde barındırıyor. Üniversitenin %22si yabancı öğrencilerden oluşmaktadır. BMW, Audi, Siemens'in sponsoru olduğu bu okul Almanya ve dünyanın en varlıklı üniversitelerindendir.
Diğer Yazılar
Almanya’da öğrenciyken çalışmak
Almanya’da öğrenci vizeniz ile yılda 120 iş günü, haftada 20 saate kadar çalışabilirsiniz. Öğrencilerin en çok tercih ettiği aylık 40 saatlik çalışma sisteminde (Nebenjob) 450 Euro kazanırsınız. Ayrıca vergiye tabi tutulmazsınız. 1 Ocak 2021’den beri saatlik ücret 9.50 Euro dur. 1 Ocak 2022’den itibaren 9,82 Euro, 1 Temmuz 2022’den itibaren 10,45 Euro olması planlanmaktadır. Bu ücret saatlik asgari sınırdır daha azını kazanmanız mümkün değildir, daha fazlasını kazanmanız işverene bağlıdır.
Eğer Almanya’da meslek eğitimi alıyorsanız haftada 2-3 gün çalışır, kalan diğer günlerde okula gidersiniz ve bu eğitim sırasında en az aylık 550 € kazanırsınız.
Almanya’da Burs İmkanı
Devlet üniversitelerinde eğitim ücretsizdir. Fakat her sömestr başında harç yatırmanız ve kitap ve ders materyalleri masrafınız olacaktır. Pek çok kamu kuruluşu ve özel kuruluşlar öğrencilere burs imkanı sağlarlar. Bu kuruluşlardan bazıları özellikle mülteciler için kurulmuştur. Burs alabileceğiniz kurumlara başvurmak için üniversite programımıza katılabilirsiniz.
Yeni Kalifiye Göç Yasası
1 Mart 2020’de yürürlüğe giren yasa ile AB üyesi olmayan ülkelerin vatandaşları Almanya’da iş arama ve çalışma hakkına sahiplerdir. Kendi ülkelerinde bir üniversitede veya meslek okulunda eğitim görmüş kişiler diplomalarının denkliğini alıp Almanya’ya 6 aylık bir süreliğine iş aramaya veya direkt çalışmaya gelebilirler. Bu yasa yürürlüğe girmeden önce Türkiye gibi üçüncü ülkelerin vatandaşlarından önce Avrupa vatandaşları tercih edilmek zorundaydı. Bu yasayla belirli bir prosedürü yerine getirenler, hangi ülkeden gelirse gelsin AB vatandaşlarıyla aynı haklara sahip olabiliyor. Bu prosedür ve belgeler için "Çalışma" paketinden yararlanabilirsiniz.